Valuebetting er vejen til guldet

Hvad er valuebetting?

Du har måske hørt nogen tale om valuebetting og værdien i spillet. Det har sandsynligvis ikke været nybegyndere men derimod mere erfarende spillere, som nævner det.

Valuebetting er beregningen af, hvor værdien i et odds er størst i forhold til sandsynligheden og chancen for et givent udfald.
Begrebet valuebetting er langt fra nyt og uprøvet. Valuebetting har været brugt længe. Oftest er det dog de mere seriøse bettere, der går op i og bruger valuebetting, når de skal sætte deres spil. Grunden til det er, at det er samme måde, som bookmakerne bruger, når de sætter oddsene.
Bruger du som better derfor selv tilgangen med valuebetting, så kan du lettere finde frem til de spil, hvor bookmakerne giver for høje odds på et givent udfald.

Hvordan udregnes valuebet værdien?

Inden vi tager et par gode eksempler på valuebetting, er det vigtigt at forstå, hvordan du udregner værdien i de enkelte spil.
Først skal du fastsætte din chancevurdering af de mulige udfald.

Hvis vi holder os til 1X2, så skal du her fastsætte chancen for, om kampen ender med en sejr til hjemmeholdet, om den ender uafgjort, eller om udebaneholdet vinder. Den samlede chancevurdering skal i alt give 100%.

Din chancevurdering ganger du derefter med oddset for det givende udfald. Resultatet deraf skal gerne være over 100, for at der er tale om et valuebet – altså om der er værdi i spillet. Er resultatet under 100, er der ikke værdi i spillet.

Odds x chancevurdering = Value

Jo mere præcis og korrekt din chancevurdering er, jo mere nøjagtig bliver din vurdering af value i de enkelte spil. Og dermed bliver du bedre til at finde de spil, hvor oddset er sat for højt i forhold til sandsynligheden for udfaldet.

Oddstabel for valuebetting

Tabellen giver dig her en række eksempler på, hvornår spil til et givent odds har værdi.

Chancevurdering valuebetting

Hvordan fungerer valuebetting?

Det kan godt blive lidt matematisk, men du kan selv udregne værdisætningen af odds og se bookmakernes chancevurdering på de forskellige udfald.
Inden vi dykker alt for dybt ned i de matematiske formler, så skal du huske på, at selvom en 50/50 vurdering bør medføre odds 2.00 på begge udfald, så får du ikke dette hos bookmakerne.

Hvorfor så ikke? Det gør du ikke, fordi hvis du gjorde, så ville bookmakerne ikke tjene på det. Så hvis du ser en 50/50 vurdering ville nok ende i odds omkring 1.85-1.90.

Din chancevurdering vil derfor ikke altid give de samme odds, som dem bookmakerne præsenterer dig for. 

Sådan sætter bookmakerne deres odds

Det første eksempel er Premier League-kampen mellem Sheffield United – Liverpool FC, der blev spillet lørdag den 28. september 2019.
Her er oddsene 1: 9.00 / X: 5.25 / 2: 1.33.
Bookmakerens chancevurdering på oddsene er derfor 1:11,11 / X: 13,70 / 2: 75,19.

Vurderer du, at chancen for at Liverpool vinder, er større end 75,19%, så er der ingen værdi i dette spil.
Vurderer du ud fra dit kendskab til holdene, deres skader, formkurve, samlede styrke og andre relevante oplysninger, at chancevurderingen er for lav, så er der værdi i spillet.

Det er dog også vigtigt, at du kan vurdere, om der overhovedet er værdi i spillet eller ej, for det er langt fra alle spil, der er værdi i for dig som spiller. Det er her, at valuebetting-konceptet giver dig et regulært værktøj til at se forskellen.

Sådan udregner du bookmakernes chancevurderinger

Ud over at du kan udregne din egen værdiansættelse ud fra, om oddset og din chancevurdering giver over index 100, så kan du også udregne bookmakernes chancevurdering på de forskellige kampe.

Det bliver måske lidt matematisk, men vi tager endnu et eksempel derpå.
Chelsea FC – Brighton & Hove Albion F.C., som også blev spillet den 28. september 2019. Her var bookmakernes odds:
1: 1.40 / X: 4.75 / 2:8.00 – Det giver følgende chancevurderinger: 1: 71,45 / X: 21,05 / 2: 12,50

Selvom du er ude i at finde en ubekendt faktor i ligningen, så er det forholdsvis simpelt at regne tilbage til chancevurderingen, når du har bookmakernes odds. Du finder chancevurderingen ved at sige:

100 / oddset = chancevurderingen

Hvilke faldgruber er der i valuebetting?

Den største faldgrube, når det kommer til valuebetting, er at du som spiller lader dig påvirke af oddsene i din bedømmelse af chancevurdering.
Lader du dig påvirke af oddsene i din chancevurdering, så har bookmakerne nærmest allerede en halv sejr, for så er du ikke længere objektiv i din chancevurdering.

Et godt råd er derfor, at du laver din chancevurdering, inden du ser på oddsene på kampen. Er du meget uenig med bookmakerne, så kan du altid foretage yderligere research i forhold til din chancevurdering. Det er nødvendigvis ikke bookmakerne, der har ret i chancevurderingen. Det gælder især i de mindre sportsgrene, hvor den almene interesse og mediebevågenhed ikke er lige så stor som for de store ligaer.
Den eneste du straffer, hvis du er sjusket og udisciplineret med fastsættelsen af din chancevurdering, er dig selv og dine gevinster.

Det fører os til den næste faldgrube, når det gælder valuebetting, nemlig der hvor du skyder bredt og spiller på kampe og sportsgrene, som du ikke har nok viden om. Det klassiske eksempel er her, at du spiller på storfavoritterne blot ud fra navnet, fremfor at du har sat dig ind i vigtige faktorer som form, skader, samlet styrke, kampens betydning og flere andre elementer.
Bookmakerne elsker spillere, der hopper med på den vogn, for det er nemlig dem, der som regel altid ender med at tabe.

Er valuebetting kun for professionelle sportsbettere?

Valuebetting er langt fra kun for professionelle bettere. Om du bruger det systematisk eller ej, så er valuebetting-tilgangen altid vigtig at bruge, når du skal spille – også hvis du er forholdsvis ny i gamet.
Du kan spare dig selv for mange dyre lærepenge, hvis du tidligt i din spillekarriere begynder at tænke i retning af valuebetting.
Er du en småspiller, der en gang i ugen laver et hyggespil til småbeløb, så er valuebetting nok næppe for dig, for din tilgang til betting er mere hygge og socialt.

Tænk chancevurdering før odds

Er du derimod træt af at være en af dem, der bidrager til bookmakernes bundlinje, så bør du tænke i valuebetting og bruge det.
Begynd her med at tænke chancevurdering, når du prøver kræfter med valuebetting-konceptet. Derfra kommer det faktisk mere naturligt at du udregner værdien – value, for dine spil. Jo mere systematisk og professionel du arbejder i din tilgang til odds, jo større succes vil du også opleve.
Vil du i gang med valuebetting, så kan du nemt anvende de angivne formler fra denne artikel. De er alt, hvad du matematisk skal bruge for at anvende valuebetting.

Garanterer valuebetting en gevinst?

Nej, valuebetting er ikke et universalt ja/nej, når det gælder gevinster. Husk på den gamle kliche med at bolden er rund, og at alt kan ske.
Der hvor valuebetting hjælper dig i forhold til gevinster, er, at du kan se, om et odds er for højt eller lavt i forhold til chancevurderingen, så du dermed lettere kan træffe de valg, der frasorterer de dårlige spil.
Der er en grund til, at mange seriøse bettere bruger valuebetting, når de sætter deres odd. Det er nemlig for at fravælge de spil, hvor bookmakerne bevidst har sat oddset for lavt i forhold til chancevurderingen.Og det er helt med vilje, at bookmakerne gør det. De skal nemlig tjene penge på det. Men det skal du også, og det er her, at valuebetting kan være med til at hjælpe dig til at fravælge de dårlige spil og tilvælge de gode spil, hvor oddset er højere, end det burde være.

I det lange løb vil det give dig langt flere spil af god værdi og dermed forøge dine muligheder for flere og større gevinster.

P