Chelsea – en russisk rigmands ”legetøj”

Chelsea – en russisk rigmands ”legetøj”

Der findes – groft sagt – en Premier League før og efter Roman Abramovich. Den russiske rigmands køb af Chelsea i 2003 markerede nemlig en ny æra i den bedste engelske liga, hvor udenlandske klubejere med deres store pengepunge kunne ændre på magtbalancen mellem klubberne. .... Læs resten af historien

  • Spilforslag
  • betting strategi

Chelsea – en russisk rigmands ”legetøj”

Chelsea – en russisk rigmands ”legetøj”Der findes – groft sagt – en ...

SE spilforslag

Chelsea med den udenlandske ejer

Selv om Abramovich langt fra var den første udenlandske klubejer i England, så var han den første, der formåede at gøre sin klub til en dominerende faktor både på grønsværen i Premier League og de europæiske turneringer, men også til et globalt brand og en kommerciel succes. Mange store trofæer er det blevet til i russerens tid som Chelsea-ejer, heriblandt flere mesterskaber og champions-league trofæer.

Abramovich, der har tjent sine mange milliarder i blandt andet olie- og aluminiums-industrien, kom til det fashionable Vestlondon og Stamford Bridge, fordi ”han kedede sig og ønskede en ny udfordring”, som han fortalte britiske BBC i sin tid. Det lød måske ikke som det mest optimale udgangspunkt for at gøre Chelsea til en succesfuld fodboldklub, men russeren havde nu også medbragt både ambitioner og noget der mindede om en blankocheck. Prisen på klubben var dengang omring 1,5 mia. kr., og siden da menes han at have lagt op mod 9 mia. kr. i klubkassen.

Chelsea og oliemilliarderne

De mange milliarder blev primært brugt på at hente de bedste spillere og trænere til Chelsea, som på den måde gik fra at være et ganske fint Premier League-hold, til det måske bedste over en periode i årene fra 2005 til 2010. Ikke mindst takket været den portugisiske manager José Mourinho, som var den første manager Roman Abramovich selv hentede til klubben.

Som få andre klubejere på øverste niveau i Premier League, så har russerens indflydelse på valg af managere været til at føle på. Det er som regel blevet den, han har peget på, ligesom han også er den, der har ført benet igennem, når en manager har fået sparket. Og det har rigtig mange. Indtil videre har næsten 20 managere været ved roret på Chelsea Broen under Abramovich, og det er velkendt, at mange af dem har haft det svært med russerens indblanding, karakter og skiftende lune.

Storklubben der sjældent går flere sæsoner uden at vinde det engelske mesterskab

Chelsea der senest vandt mesterskabet i 2017 har investeret tungt siden hen og et par managere er røget i farten. Senest i 2021 lykkedes det endda London-klubben at hive endnu et champions-league trofæ hjem. Men har Chelsea det der skal til for igen at kunne vinde et Premier League trofæ i den nærmeste fremtid? 

Konkurrencen er blevet hårdere og storklubber som Liverpool og Machester City, har ligget en del point foran The Blues i de forrige par sæsoner. Villigheden til at investere i klubben fra den rige russiske ejer virker dog til at være større end nogensinde, og Chelsea plejer sjældent at gå mange sæsoner uden endnu et engelsk mesterskab. 

.

P