Brighton – mågerne der hader ørnene

Brighton – mågerne der hader ørnene

Når du tænker på derbyer i Premier League, så tænker du sikkert på North London Derby, Manchester Derby eller Merseyside Derby. Man skal nok også være mere end almindelig fodboldnørdet – eller fan af de to pågældende klubber – for at tænke på The M23 Derby eller A23 Derby, som det også kaldes, mellem Brighton Hove & Albion og Crystal Palace. Læs resten af historien

  • Spilforslag
  • betting strategi

Wolverhampton – Southampton ligner et kryds

Wolverhampton er nærmest rekordholder i at spille uafgjort og Southampton har ikke ...

SE spilforslag

Brighton rivalisering med Crystal Palace

Rivaliseringen hører da også til blandt de mere oversete, eller overraskende om du vil. De to klubber holder nemlig ikke til i den samme by eller er for den sags skyld nabobyer. Faktisk er der næsten 75 kilometer og en god times kørsel mellem Brightons Amex Stadion og Palaces Selhurst Park.

Men hvor kommer hadet mellem de to klubber så fra? Den kan spores tilbage til 1970’erne, hvor de mødte hinanden hele fem gange i løbet af 1976/77-sæsonen. På daværende tidspunkt stod Alan Mullery og Terry Venables i spidsen for henholdsvis Brighton og Crystal Palace, og de to havde en indbyrdes rivalisering fra deres tid som spillere i Tottenham.

”Jeg ved egentlig ikke, hvorfor vi blev rivaler. Men jeg tror måske, at det var fordi, at jeg blev Tottenham-anfører før ham,” har Mullery siden fortalt til avisen The Guardian.

Alan Mullery fik for alvor rivaliseringsgnisten til at blusse op i forbindelse med det tredje af opgørene i den føromtalte sæson. Her kastede en Palace-tilhænger, ifølge Mullery, varm kaffe efter ham. Han svarede igen ved at finde nogle småmønter frem fra lommen, kaste dem på græsset og råbe ”det er alt, hvad I er værd, Crystal Palace”, inden politifolk slæbte ham væk.

Brighton skiftede kælenavn

Omkring samme tidspunkt valgte Brighton at skifte deres kælenavn The Dolphins ud med The Seagulls – altså til Mågerne. Det opfattede mange Crystal Palace-fans som en provokation, da det stod i oppositionen til deres klubs kælenavn, The Eagles (Ørnene).

I 1985 blev der igen hældt ny benzin på derby-bålet. Det skete, da Crystal Palaces Henry Hughton med en hård tackling på Brightons Gerry Ryan brækkede sidstnævntes ben hele tre steder. Skaden kostede i sidste enden den irske Brighton-spiller karrieren.

Brighton kamp for overlevelse bevæger sig tættere mod en kamp for en europæisk startplads

I dag har mågerne dog efterhånden etableret sig som et fast Premier League mandskab, siden klubbens oprykning i 2017, og dermed spilles The M23 Derby nu som en del af Premier League igen. Brighton har dog været en fast del af nedrykningskampen de seneste par år, men evner altid at blive oppe.

Siden ansættelsen af den unge og spændende manager Graham Potter, er klubben godt i gang med at udvikle en ny aggressiv spillestil med genpres fra de rutinerede spillere og unge talenter truppen. Det har efterhånden ledt dem til en stor fremgang hos Brighton, der nu efterhånden er tættere på europæiske spillepladser end de berygtede nedrykningspladser.

I de kommende sæsoner skal du særligt holde øje med de unge og sultne talenter i Brighton-mandskabet, som er ledet af den spændende træner, Graham Potter, der virkelig har formået at implementere sin moderne og offensive spillestil.

P