Burnley – den ærkebritiske arbejderklub

Burnley – den ærkebritiske arbejderklub

Premier League kaldes populært ”verdens største liga” og står om nogen som symbolet på fodboldens globalisme. Men mellem klubber med eksotiske ejerforhold, verdensomspændende sponsorater og spillertrupper med flere nationaliteter end du har plads til flag-emojis i et enkelt tweet, er der Burnley Football Club.. .... Læs resten af historien

  • Spilforslag
  • betting strategi

Over 1.5 mål i første halvleg mellem Manchester City og Leicester

Søndag tager bysbørnene fra Manchester City mod Leicester, i et hæsblæsende opgør ...

SE spilforslag

Leicester fører over Aston Villa ved pausen og vinder kampen

Leicester er inde i en rigtig god stime og har nærmest bygget ...

SE spilforslag

Indbyggerne i Burnley stemte for Brexit

Arbejderbyen er en demografisk ydrepost og byens fodboldklub er en enklave af britiskhed i en sport, hvor landegrænser er blevet flydende. Ganske sigende for befolkningssammensætningen stemte dobbelt så mange vælgere for Brexit (Storbritanniens udmeldelse af EU), end der var stemmer på at forblive i det europæiske samarbejde.

Den fri arbejdsbevægelighed har heller ikke ligefrem gennemsyret The Clarets’ spillertrup. Der er iøjnefaldende få ikke-briter – eller mange briter, om du vil. Sådan har det faktisk altid været. For eksempel har der aldrig været en afrikansk eller asiatisk spiller på kontrakt i Burnley, ligesom den kun har haft en enkelt sydamerikansk spiller; den peruvianske målmand Diego Penny, som i øvrigt kun spillede en eneste førsteholdskamp. Klubben har heller aldrig haft andet end britiske trænere i dens 137 år lange historie.

Hellere en britisk arbejdermand end en udenlandsk tekniker

Klubbens nuværende manager, Sean Dyche, har da heller aldrig lagt skjul på, at han hellere vil have en britisk arbejdsmand med stabile præstationer, frem for en udenlandsk tekniker med et ekstraordinært topniveau. Det ses også på spillestilen, som mange kalder ”ærkebritisk”. Det skammer de sig dog ikke over i Burnley, hvor de tværtimod har omfavnet og dyrker den ærlige, hårdtarbejdende og fysiske tilgang til fodbold.

De samme dyder og de lokale værdier løber også inde på ledelsesgangen. Burnley er en af de få britisk-ejede klubber i Premier League. Klubbens hovedaktionær og bestyrelsesformand er den lokale forretningsmand Mike Garlick - som parentes bemærket også er den på papiret mindst velhavende ejer/hovedaktionær i ligaen – mens størstedelen af de resterende aktier er i hænderne på de øvrige seks bestyrelsesmedlemmer.

Og selvfølgelig er samtlige medlemmer af bestyrelsen enten født eller opvokset i lokalområdet, ligesom de heller ikke får løn for at sidde på deres poster.

Bliver Burnley i Premier League?

Indtil videre har Burnley haft succes med deres britiske formel i Premier League. Bare det at klubben nu har været i Premier League i mere end fire sæsoner er mege imponerende med deres økonomi og klubmodel in mente.

I indeværende sæson spås det lillaklædte mandskab – som stadig har en britisk kerne tilsat henholdsvis en islandsk arbejdshest, en newzealandsk tank centerforward og en løbestærk tjekke – at kunne kæmpe med om titlen som best of rest, præcis som i 2017/18-sæsonen, hvor Burnley sluttede på en flot 7. plads. 

Omend Burnley igen kan slutte på den gode side af en top 10 placering eller, om klubben igen vil blive en del af den intense og forhadte nedrykningskamp vil kun tiden kunne vise.

P